Reforma
Reforma
Vojska

28. decembar 2000.

Skupština SRJ usvojila je Deklaraciju o stanju na Kosovu i na jugu Srbije, u kojoj se osuđuje albanski ekstremizam i terorizam na Kosovu i u zoni kopnene bezbednosti, i u kojoj se od međunarodne zajednice traži da poštuje sve dokumente o Kosovu.

čitaj dalje >>

23. decembar 2000.

Na prvim parlamentarnim izborima u postmiloševićevoj Srbiji, DOS je odneo ubedljivu pobedu, osvojivši 176 od 250 poslaničkih mesta. Mandate u Skupštini Srbije osvojili su do tada vladajuća SPS (37), SRS (23) i Stranka srpskog jedinstva (14).

čitaj dalje >>

20. decembar 2000.

Savezna Republika Jugoslavija ponovo je postala član Međunarodnog monetarnog fonda, koji joj je odobrio kredit u iznosu od 151 milion dolara.

čitaj dalje >>

14. decembar 2000.

Vlada SRJ osnovala je Savet za odbranu i bezbednost, na čije čelo je postavljen savezni premijer Zoran Žižić. U njegovom sastavu našao se i ministar odbrane Slobodan Krapović. Savezni ministar finansija Dragiša Pešić objasnio je da je Savet osnovan kao radno telo Vlade, da je savetodavnog karaktera i da se neće mešati u ingerencije Vrhovnog saveta odbrane (VSO).

čitaj dalje >>

13. decembar 2000.

Savezna Republika Jugoslavija postala je član Evropske banke za obnovu i razvoj.

čitaj dalje >>

11. decembar 2000.

Okružno javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu protiv bivšeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa zbog novčanih mahinacija. M. Kertes je uhapšen 15. decembra 2000. godine, ali je posle nekoliko dana pušten, pošto se pozvao na poslanički imunitet. Po nalogu Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala, M. Kertes je priveden 16. marta 2007. godine, a optužnica ga tereti da je zajedno sa  Slobodanom …

čitaj dalje >>

9. decembar 2000.

Savezna Republika Jugoslavija i Slovenija uspostavile su diplomatske odnose. Sa BiH odnosi su uspostavljeni 15. decembra 2000. godine.

čitaj dalje >>

6. decembar 2000.

Načelnik uprave kriminalističke policije Srbije general-major Dragan Ilić najavio je da će jedan od prioritetnih zadataka novoformiranog posebnog odreda MUP Srbije za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije biti istraga o nerazjašnjenim ubistvima visokog funkcionera policije Radovana Stojčića Badže, saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića, funkcionera JUL Zorana Todorovića, novinara Slavka Ćuruvije i drugih.

čitaj dalje >>

6. decembar 2000.

Uhapšen je Mihalj Kertes, direktor Savezne uprave carina, koji je na čelu ove Uprave bio od 4. maja 1994. godine. Kertes se tereti za zloupotrebu službenog položaja. U vreme vladavine Slobodana Miloševića korupcija na carini bila je institucionalizovana i služila je za kontrolu protoka novca van državnog budžeta, kao i za lično bogaćenje pojedinaca koji su bili bliski vlasti.

čitaj dalje >>

5. decembar 2000.

Resor državne bezbednosti Srbije saopštio je da Jedinica za specijalne operacije ovog Resora nije ušla u kopnenu zonu bezbednosti, na administrativnoj granici Srbije i Kosova. U saopštenju Resor je precizirao da su „Crvene beretke” poslate u region Bujanovca kako bi pomogle pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova da zaustave prodiranje „terorista i da zaštite srpski i albanski živalj”, ali da im nije naloženo da ulaze u Kopnenu …

čitaj dalje >>
Strana 1 od 512345
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju. Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB