Reforma
Reforma
13. april 2018.

Ministarstvo pravde objavilo je revidirani Nacrt ustavnih amandmana iz oblasti pravosuđa, i dostavilo ga Venecijanskoj komisiji na mišljenje. Uz tekst amandmana, objavljen je i nacrt Ustavnog zakona za njihovo sprovođenje. Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi ponovo nije objavljen, a zainteresovanim stranama nije dostavljeno objašnjenje da li će i na koji način primljeni komentari biti uneti u tekst ustavnih amandmana. Kao odgovor na pritiske civilnog društva i strukovnih udruženja, došlo je do određenih poboljšanja Nacrta. Tako se u revidiranom tekstu nalazi definicija kategorije „istaknutog pravnika“, a institut njegovog „zlatnog glasa“ je ukinut. Ipak, problem politizacije pravosuđa dodatno je produbljen određenim odredbama revidiranog Nacrta, posebno onih koje se tiču uticaja Narodne skupštine na sastav tužilačkih i sudijskih veća.

Izvor:

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/objavljen-nacrt-ustavnih-amandmana-prosledeni-venecijanskoj-komisiji/n6pfsd4, http://rs.n1info.com/Vesti/a379944/Udruzenje-tuzilaca-Tekst-izmena-Ustava-sprint-unazad.htmlReforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB