Reforma
Reforma
15. oktobar 2018.

Ministarstvo pravde objavilo je četvrtu verziju Nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa. Prema poslednjoj verziji teksta, za izbor pet članova Visokog saveta sudstva i četiri člana Visokog saveta tužilaca predviđen je veći broj glasova narodnih poslanika (dvotrećinska umesto tropetinske većine), dok je ostalo pravilo o izboru Vrhovnog javnog tužioca tropetinskom većinom glasova u Skupštini. Pooštreni uslovi za razrešenje sudija i tužilaca, kao i odredba po kojoj u sastavu oba saveta mogu biti lica koja nemaju položeni pravosudni ispit, još neke su od novina predviđenih konačnom verzijom ustavnih amandmana. Ipak, stručna javnost iskazala je nezadovoljstvo predviđenim izmenama, ocenivši da pretpostavke za efikasno i nezavisno pravosuđe i dalje nisu ispunjene.

Izvor:

http://rs.n1info.com/Vesti/a428099/Ministarstvo-pravde-objavilo-cetvrtu-verziju-ustavnih-amandmana-u-oblasti-pravosudja.html, https://insajder.net/sr/sajt/tema/12330/Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB