Reforma
Reforma
2. septembar 2010.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, koji bi trebalo da poveća obim trgovinske razmene između dve zemlje, a posebno srpski izvoz, kao i da srpskim privrednicima pruži nove mogućnosti za povećanje proizvodnje, počinje da se primenjuje od 01.09.2010.godine.
Srpski privrednici zahvaljujući ovom sporazumu dobijaju nove mogućnosti za povećanje proizvodnje i privlačenje stranih investitora, a ubuduće će moći da koriste i sve pogodnosti zajedničke proizvodnje i dijagonalne kumulacije porekla sa Turskom.
Privrednici će, zahvaljujući dijagonalnoj kumulaciji, moći da nabavljaju sirovine i poluproizvode, prerađuju ih u Srbiji i dalje plasiraju u Evropsku Uniju, Tursku i zemlje CEFTA, bez carina, ili sa preferencijalnim carinama.
Na taj način realizuju se značajne ekonomske prednosti Prelaznog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, zajedno sa CEFTA sporazumom i Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Turskom.
Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske potpisan je na Ekonomskom samitu u Istanbulu, 1. juna 2009. godine, a Skupština Srbije potvrdila ga je 11. decembra iste godine. Turska je potvrdila sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom 7. maja ove godine.
U Službenom listu Evropske unije od 20. avgusta objavljeno je ažurirano obaveštenje o primeni dijagonalne kumulacije porekla između EU, zemalja zapadnog Balkana, učesnica procesa stabilizacije i pridruživanja i Turske. Tim obaveštenjem konstatovano je da Srbija zvanično od 1. septembra 2010. ispunjava sve uslove za primenu dijagonalne kumulacije porekla sa EU, Turskom i zemljama jugoistočne Evrope – potpisnicama CEFTA sporazuma (Albanijom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Crnom Gorom).[1][1] http://www.carina.rs/cyr/Stranice/Vest.aspx?ListItemID=118Tagovi:
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB