Reforma
Reforma
Vojska

29. decembar 2004.

Vlada Republike Srbije donela je odluku o formiranju Saveta za Kosovo i Metohiju, kojim je predsedavao predsednik Srbije Vojislav Koštunica.

čitaj dalje >>

24. decembar 2004.

Usvojen je Zakon o preuzimanju nadležnosti vojnih sudova, vojnih tužilaštava i vojnog pravobranilaštva.[1] Umesto ukinutih vojnih sudova i tužilaštava, formirana su posebna vojna odeljenja u okružnim sudovima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, dok je u Vrhovnom sudu Srbije organizovano Vojno odeljenje. Nadležnost vojnih tužilaštava preuzela su okružna javna tužilaštva Beograda, Novog Sada i Niša, a predmete Vojnog pravobranilaštva preuzelo je Republičko javno pravobranilaštvo. Vojno […]

čitaj dalje >>

23. decembar 2004.

Vrhovni savet odbrane SCG imenovao je general-majora Dragana Paskaša za načelnika Generalštaba Vojske SCG, unapredivši ga pri tome u čin general-potpukovnika. Dotadašnji načelnik general Branko Krga razrešen je funkcije zbog odlaska u redovnu penziju. Pre stupanja na novu funkciju, general Paskaš je bio komandant Novosadskog korpusa Vojske SCG.

čitaj dalje >>

21. decembar 2004.

Na zasedanju Skupštine SCG šef diplomatije Vuk Drašković podneo je izveštaj o spoljnoj politici. Parlament Državne zajednice je posle godinu i po dana izabrao generalnog sekretara. Narednog dana Skupština je usvojila Predlog zakona o dobrovoljnom učešću profesionalnih pripadnika Vojske SCG u mirovnim operacijama u inostrantvu.

čitaj dalje >>

3. decembar 2004.

Čedomir Jovanović, bivši potpredsednik DS i republičke Vlade, isključen je iz DS  „zbog kršenja discipline i nanošenja štete ugledu stranke“. Nakon formiranja Liberalno-demokratske frakcije unutar DS, Jovanović je odlučio da osnuje novu partiju – Liberalno-demokratsku partiju (u daljem tekstu LDP), što će i učiniti 5. novembra 2005. godine.

čitaj dalje >>

1. decembar 2004.

Polovina članova Odbora za odbranu i bezbednost Narodne skupštine Srbije napustila je sednicu održanu u Institutu bezbednosti nakon što je direktor BIA Rade Bulatović pokušao da izveštaj o operacijama agencije u proteklih šest meseci podnese iza zatvorenih vrata, odnosno bez prisustva medija.[1] [1] Defense & Security, Issue No. 118, December 09, 2004.

čitaj dalje >>

28. novembar 2004.

Predsednik SCG Svetozar Marović uputio je medijima saopštenje u kojem u pet tačaka govori o odnosima Srbije i Crne Gore, i u kom optužuje Vladu Srbije da podriva funkcionisanje Državne zajednice.

čitaj dalje >>

18. novembar 2004.

Skupština SCG donela je Zakon o prenošenju nadležnosti vojnih sudova na civilno pravosuđe, kojim je civilno pravosuđe potpuno preuzelo nadležnosti vojnog pravosuđa. Umesto vojnih sudova i Vrhovnog vojnog suda, formirana su posebna vojna odeljenja u Okružnom sudu u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, kao i Vojno odeljenje u Vrhovnom sudu Srbije. Nadležnost vojnih tužilaštava preuzela su okružna javna tužilaštva Beograda, Novog Sada i Niša, a […]

čitaj dalje >>

18. novembar 2004.

Skupština Srbije i Crne Gore usvojila je Belu knjigu odbrane i Strategiju odbrane Državne zajednice Srbije i Crna Gore. U ovim dokumentima izražena su opšta odbrambena i bezbednosna opredeljenja države, navedeni osnovni bezbednosni izazovi, istaknuta potreba transformisanja i modernizovanja vojske, kao i neophodnost integrisanja u evroatlantske tokove.

čitaj dalje >>

3. novembar 2004.

Vrhovni savet odbrane usvojio je osnove buduće organizacije Vojske SCG. Odlučeno je da sistem obezbeđenja granica SCG na teritoriji Srbije preuzme MUP Srbije.

čitaj dalje >>
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB