Reforma
Reforma
Vojska

27. decembar 2005.

Odbor za odbranu i bezbednost Narodne skupštine Srbije usvojio je jednoglasno izveštaj o aktivnostima BIA za period jul–decembar 2005. godine, kao i izveštaj o bezbednosnoj situaciji u Srbiji.[1] [1] http://www.bia.sr.gov.yu/Eng/saopstenja_kontrola_e.htm (pristupljeno 18.avgusta 2007.)

čitaj dalje >>

22. decembar 2005.

Na predlog ministra odbrane Zorana Stankovića, Savet ministara SCG postavio je Veselina Malovića za šefa Vojnoobaveštajne agencije (sa mesta zamenika šefa SID). Aleksandar Dimitrijević razrešen je dužnosti pomoćnika ministra za obaveštajno-bezbednosni sektor, jer se ukida  zajednička administracija za dve vojne službe.[1] [1] Defense & Security, Issue No. 146, January 05, 2006

čitaj dalje >>

15. decembar 2005.

U Zagrebu je potpisan sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Hrvatske o uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima. Sporazum će stupiti na snagu onda kada svaka strana potpisnica sprovede proceduru propisanu za njegovu ratifikaciju, koja je u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom, i kada o tome obavesti drugu stranu.

čitaj dalje >>

12. decembar 2005.

Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, kojim je predsedavao sudija Vesko Krstajić, osudilo je 14 (od ukupno 16) optuženih za ratne zločine na Ovčari kod Vukovara na ukupno 231 godinu zatvora. Dvojica optuženih su oslobođena optužbi za učestvovanje u streljanju hrvatskih zarobljenika u novembru 1991. godine.

čitaj dalje >>

6.-7. decembar 2005.

Godišnji sastanak RILOs održan je u Beogradu, a domaćin je bila Uprava carina Srbije. Sastanku su prisustvovali predstavnici zemalja članica, predstavnik SCO, predstavnik SECI centra za suzbijanje krijumčarenja, predstavnik RILOs za region Azije i Pacifika, predstavnik RILOs za region Zapadne Evrope i predstavnik OLAF.  Glavni zadatak sastanka je doprinošenje efikasnoj borbi protiv carinskih prekršaja pojačanom saradnjom, češćim kontaktiranjem i razmenom informacija zemalja članica. 

čitaj dalje >>

24. novembar 2005.

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica imenovani su za pregovarače i kopredsednike Pregovaračkog tima za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije, dok je za trećeg glavnog pregovarača imenovan Vuk Drašković, ministar spoljnih poslova SCG.

čitaj dalje >>

21. novembar 2005.

Narodna skupština Srbije je, sa 205 poslaničkih glasova „za“ i 29  „uzdržanih“ usvojila Rezoluciju o mandatu za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije. Ova Rezolucija je pred srpski Parlament stigla na predlog Vlade Srbije, i to po hitnom postupku. Od glasanja su se uzdržali poslanici DS i Socijaldemokratske partije.

čitaj dalje >>

14. novembar 2005.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o policiji, kojim se uvode značajne promene u organizaciju MUP. Umesto dosadašnjeg principa zaštite građana uvodi se princip zaštite lica, čime su pod zaštitu policije stavljeni i stranci. Jedna od osnovnih organizacionih novina Zakona jeste rešenje prema kom direktor policije postaje operativni starešina policije (umesto ministra unutrašnjih poslova). Njegov će mandat biti pet godina, a biće biran isključivo javnim konkursom […]

čitaj dalje >>

9. novembar 2005.

Evropska komisija objavila je Godišnji izveštaj o napretku SCG u Procesu stabilizacije i pridruživanja za 2005. godinu. U Izveštaju je istaknuto da reformu Vojske SCG i dalje ometaju neki politički akteri i elementi unutar sâme vojske, a da je usporava i nedostatak sredstava. Ukazano je na nepostojanje dovoljne demokratske kontrole vojske, na nedostatak transparentnosti upravljanja finansijskim sredstvima, kao i na otpor koji postoji prema uspostavljanju […]

čitaj dalje >>

9. novembar 2005.

Evropska komisija objavila je Godišnji izveštaj o napretku SCG u procesu stabilizacije i pridruživanja za 2005. godinu. U Izveštaju je istaknuto da je SCG postigla veliki napredak u procesu evropskih integracija, ali da treba još da radi na povećanju stepena funkcionalnosti Državne zajednice i na saradnji sa Haškim tribunalom. Dosta je napredovala i kada je reč o zakonodavnoj aktivnosti i o reformi pravosuđa i bankarskog […]

čitaj dalje >>
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB