Reforma
Reforma
Vojska

30. decembar 2008.

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić razrešio je dužnosti general-potpukovnika Zdravka Ponoša nakon sukoba sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i smenio ga sa mesta načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

čitaj dalje >>

30. decembar 2008.

Predsednik Srbije Boris Tadić smenio je sa dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Zdravka Ponoša. Time je okončan sukob, praćen nizom međusobnih opužbi iznesenih u javnosti, između načelnika Generalštaba i ministra odbrane Dragana Šutanovca. Načelnik GŠ optuživao je rukovodstvo Ministarstva za nepostojanje politike odbrane i neadekvatno sprovođenje reformi sistema odbrane, dok je ministar Šutanovac kritikovao načelnika GŠ zbog nepoštovanja principa subordinacije i civilne kontrole vojske.

čitaj dalje >>

30. decembar 2008.

Narodna skupština Republike Srbije je usvojila Zakon o izmeni Zakonika o krivičnom postupku. Zahtev za ovom vanrednom sednicu podnela je Vlada Republike Srbije.

čitaj dalje >>

29. decembar 2008.

Vrhovni sud Srbije potvrdio je odluku o jedinstvenoj kazni zatvora Miloradu Ulemeku i Zvezdanu Jovanoviću od po 40 godina zatvora za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Potvrđena je presuda svim ostalim pripadnicima zemunskog klana i bivše JSO, izuzev Sretku Kaliniću kome je presuda preinačena sa 35 na 30 godina, Željku Tojagi Žmigiju sa 30 na 15 i Dušanu Krsmanoviću sa 30 na 20 godina zatvora.Optuženi za […]

čitaj dalje >>

29. decembar 2008.

Narodna skupština Republike Srbije je usvojila u celini Zakon o budžetu Republike Srbije za 2009. godinu. Predlogom budžeta za 2009. su predviđeni prihodi od 698,8 i rashodi od 748,8 milijardi dinara od čega je za državne aktere sektora bezbednosti (Vojska, Policija, BIA, VOA, VBA, Uprava carina, Sektor poreske policije i USPN) predviđeno 124,5 milijardi dinara.  

čitaj dalje >>

29. decembar 2008.

Vrhovni sud Srbije potvrdio je odluku o jedinstvenoj kazni od po 40 godina zatvora  za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Potvrđena je presuda svim ostalim pripadnicima zemunskog klana i bivše JSO, izuzev Sretku Kaliniću kome je presuda preinačena sa 35 na 30 godina, Željku Tojagi Žmigiju sa 30 na 15 i Dušanu Krsmanoviću sa 30 na 20 godina zatvora. Optuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića osuđeni […]

čitaj dalje >>

26. decembar 2008.

Na inicijativu organizacija civilnog društva predvođenih Centrom za civilno-vojne odnose, Ministarstvo odbrane produžilo je za mesec dana rok za javnu raspravu o nacrtima Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane. Prethodno, Ministarstvo je odredilo da rok za raspravu o strateškim dokumentima koji se u Srbiji prvi put donose od sticanja nezavisnosti bude 14 dana.

čitaj dalje >>

26. decembar 2008.

Na inicijativu koalicije organizacija civilnog društva, okupljene oko Centra za civilno-vojne odnose, Ministarstvo odbrane je produžilo rok za javnu raspravu o nacrtima Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane, do 31. januara 2009. godine.

čitaj dalje >>

24. decembar 2008.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš izneo je niz optužbi protiv ministra Šutanovca, tvrdeći da u Srbiji ne postoji politika odbrane, da je reforma vojske stala i da se budžetska sredstva troše nenamenski.

čitaj dalje >>

24. decembar 2008.

Srbija i Rusija potpisale su 24. decembra ugovor o prodaji Naftne industrije Srbije (NIS) Gaspromu za 400 miliona evra, kao i sporazume o izgradnji gasovoda Južni tok i o završetku skladišta gasa u Banatskom Dvoru. Predsednici Srbije Boris Tadić i Rusije Dmitrij Medvedev potpisali su i sporazum, koji će biti politička garancija za to da će Srbija dobiti gasovod Južni tok i da će biti […]

čitaj dalje >>
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB