Reforma
Reforma
25. novembar 2021.

U Narodnoj skupštini usvojen je po hitnom postupku Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Neka od spornih rešenja ovog zakona na koja ukazuju eksperti su ukidanje cenzusa, kratko trajanje obaveznosti referendumske odluke, te mogućnost manipulacije biračkim spiskom i biračkim mestima usled pandemije COVID-19. Zakon dodatnim uslovima otežava narodnu inicijativu i time umanjuje nivo dostignutih prava, što nije u skladu sa Ustavom Srbije.

Postupak je ubrzan kako bi proces ustavnih izmena, koje građani moraju da potvrde na referendumu, bio okončan pre vanrednih parlamentarnih izbora najavljenih za proleće 2022. godine. Izmene Ustava radi jačanja nezavisnosti pravosuđa preduslov su za sprovođenje ostalih reformi u pregovaračkom Poglavlju 23 na evropskom putu Srbije, koje je u zastoju već dve godine. Međutim, nije u skladu sa demokratskim standardima da se ovakvi propisi menjaju radi konkretnog referenduma i neposredno pred njegovo održavanje, na šta je ukazala i Venecijanska komisija, koja je dala dva hitna mišljenja o dve verzije nacrta zakona.

https://www.srbija.gov.rs/vest/593344/usvojen-zakon-o-referendumu-i-narodnoj-inicijativi.php, https://rs.n1info.com/vesti/rasprava-o-zakonu-o-referendumu-i-narodnoj-inicijativi/, https://pescanik.net/zakon-protiv-referenduma/, https://www.coe.int/en/web/belgrade/-/urgent-opinion-of-the-venice-commission-on-the-draft-law-on-the-referendum-and-the-people-s-initiative-, https://www.preugovor.org/Amandmani/1664/Predlozi-za-unapredjenje-Nacrta-zakona-o.shtmlReforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB