Reforma
Reforma
6. jul 2012.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnik građana predstavili su rezultate sprovedenog nadzora nad mobilnim operatorima. Utvrdili su da ne možemo znati koliko je tačno bilo pristupa zadržanim podacima od strane službi bezbednosti. Zakonski obavezne evidencije operatora beleže ukupno 4.400 zahteva za pristup podacima od strane nadležnih organa, mahom policije i tužilaštva. Međutim, samo jedan od nadziranih operatora imao je softver za evidentiranje direktnog pristupa zadržanim podacima (bez slanja zahteva operatoru), i zabeležio je više od 270.000 takvih pristupa.

Poverenik je ukazao da postoji ogromno odstupanje od ustavnih garancija o tajnosti komunikacije. Zajedno sa Zaštitnikom građana, pripremio je predlog od 14 mera za unapređenje stanja u ovoj oblasti, a koji će dostaviti Vladi i Narodnoj skupštini.

Izvori: http://www.mc.rs/nadzor-nad-primenom-zakona-o-zastiti-podataka-o-licnosti-kod-operatora-telefonije-u-srbiji—ustavne-garancije-tajnosti-sredstava-komuniciranja.4.html?eventId=8614, https://www.poverenik.rs/sr-yu/saopstenja/1386-konferencija-za-medije.html Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB