Reforma
Reforma
10. jul 2019.

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) u 2018. godini prisluškivala je 226 građana Srbije, saopštio je Institut za evropske poslove. Institut je krajem februara uputio Agenciji i Višem sudu u Beogradu zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, tražeći podatke o broju predloga i primena posebnih mera kojima se odstupa od nepovredivosti tajne pisama i drugih sredstava opštenja. Na zahteve je odgovoreno tek nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja, ali se podaci dve institucije ne podudaraju. Naime, BIA je navela da je u 2017. godini Višem sudu u Beogradu uputila predloge za primenu posebnih mera prema 323 fizička lica i nijedan prema pravnim licima, a u 2018. godini predloge prema 226 fizička lica i jedan predlog prema pravnom licu. Na drugoj strani, Viši sud navodi da je u 2017. godini podneto ukupno 192 predloga u odnosu na fizička lica i 4 predloga u odnosu na pravna lica; dok za 201avgust godinu daje podatke da je podneto ukupno 166 predloga prema fizičkim licima i nijedan predlog za pravna lica.

Izvor: https://iea.rs/blog/2019/07/10/bia-i-visi-sud-u-beogradu-najpre-odbijaju-a-zatim-daju-kontradiktorne-podatke-o-prisluskivanju-gradjana-srbije/Tagovi: ,
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB