Reforma
Reforma
11. novembar 2020.

Srpske vlasti su zloupotrebile nacionalni mehanizam za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma kako bi zastrašile organizacije građanskog društva, koje se kritički odnose prema radu Vlade i ograničile njihov rad, stoji u saopštenju Specijalnih izvestilaca Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija. Naime, u julu 2020. godine Uprava za sprečavanje pranja novca, finansijsko-obaveštajna služba Srbije, pokrenula je na osnovu sumnje u pranje novca i finansiranje terorizma istragu protiv najmanje 37 organizacija građanskog društva i 20 pojedinaca koji su se prema radu Vlade odnosili uglavnom kritički. Iako je vršilac dužnosti direktora Uprave rekao da u pitanju nije bila (krivična) istraga, već strateška analiza i procena rizika, građanske organizacije smatraju da je postupanje Uprave bilo nezakonito i da je reč bila o aktu koji je trebalo da zastraši organizacije koje se kritički odnose prema radu Vlade.

Izvor: https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/izvestioci-un-vlada-srbije-zloupotrebila-mehanizam-za-borbu-protiv-terorizma-da-bi-zaplasila-predstavnike-civilnog-drustva/Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB