Reforma
Reforma
12. mart 2003.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije podiglo je mobilnost svih službi i preduzelo energičnu akciju pod nazivom „Sablja”. Akcija je bila usmerena na identifikovanje, pronalaženje i hapšenje neposrednih izvršilaca atentata, njihovih podstrekača, pomagača, organizatora i drugih lica koja se mogu dovesti u vezu sa njima. Tokom akcije su svakodnevno privođena i hapšena sva lica za koja se sumnjalo da imaju bilo kakve veze sa osumnjičenim članovima „Zemunskog klana” ili koja su nekim svojim akcijama pomagala i podsticala delovanje ove kriminalne grupe.

Policija je podnela 3.919 krivičnih prijava protiv 3.400 osoba zbog sumnje da su izvršile 5.812 krivičnih dela. Rasvetljeno je 28 ubistava, 23 ubistava u pokušaju, 45 iznuda, 15 otmica, 208 krivičnih dela neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, kao i više desetina ostalih težih krivičnih dela. Privremeno je oduzeto 1.325 komada oružja različite vrste i kalibara, 357 ručnih bombi, 110.097 komada municije različitog kalibra, 74.830 grama droge i drugih predmeta.

Akcija „Sablja” završena je podnošenjem krivične prijave Okružnom javnom tužiocu u Beogradu protiv 45 osoba zbog osnovane sumnje da su izvršile krivično delo ubistva predsednika Vlade Republike Srbije Zorana Đinđića, kao i krivično delo terorizma i udruživanja radi neprijateljske delatnosti.Tagovi:
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB