Reforma
Reforma
12. oktobar 2021.

U Beogradu je održan dvodnevni samit Pokreta nesvrstanih povodom 60. godišnjice Beogradske (prve) konferencije nesvrstanih. Sastanak je održan u saradnji sa Azerbejdžanom koji je bio domaćin poslednjeg samita 2019. godine, a sa kojim je istovremeno potpisan bilateralni vojno-tehnički sporazum. U sklopu ovog skupa, predsednik Vučić ugostio je Sergeja Lavrova, ruskog ministra spoljnih poslova, čija je zemlja od jula ove godine formalno dobila status posmatrača, dok je Turska bila pozvana kao gost. Sa diplomatama iz 120 delegacija prisutnih zemalja i međunarodnih organizacija održani su bilateralni sastanci, na kojima su, pored globalnih tema, bili bitni i potvrda stava Srbije prema nezavisnosti Kosova i stanje međunarodne podrške toj poziciji. Paralelno sa ovim samitom Srbija je na istom mestu (Beogradski sajam) organizovala sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2021”, koji se održava svake neparne godine u junu, ali mu je ovom prilikom promenjen termin održavanja.

Izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/samit-pokreta-nesvrstanih-u-beogradu/31504899.html, https://www.preugovor.org/Alarm-izvestaji/1688/Izvestaj-koalicije-prEUgovor-o-napretku-Srbije-u.shtml str. 35Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB