Reforma
Reforma
13. maj 2022.

Povodom aplikacije Kosova za članstvo u Savetu Evrope organizovana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Republike Srbije. Nakon sednice saopšteno je da je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković predao predsedniku Aleksandru Vučiću note četiri države koje su povukle priznanje Kosova. Međutim, nije objavljeno koje su to države. Selaković je poručio da će Vlada nastaviti žestoko da se bori za otpriznanje Kosova.

Vlada Kosova odlučila se za ovaj potez očekujući podršku većine članica Saveta Evrope za svoju aplikaciju, nakon što je u martu Rusija isključena iz članstva u ovoj regionalnoj organizaciji zbog agresije na Ukrajinu. Vašingtonskim sporazumom iz septembra 2020. Priština se obavezala na jednogodišnji moratorijum na zahteve za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, a Srbija se, s druge strane, obavezala da za to vreme obustavi spoljnopolitičku kampanju za otpriznanje Kosova.

Izvor: https://www.mfa.gov.rs/mediji/vesti/cetiri-drzave-povukle-priznanje-tzv-kosova-dve-zemlje-pomazu-pristini, https://www.slobodnaevropa.org/a/kosovo-savet-evrope-aplikacija/31845977.html, https://europeanwesternbalkans.rs/vasingtonski-sporazum-zasto-se-vlast-poziva-na-moratorijum-koji-je-istekao-prosle-godine/  Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB