Reforma
Reforma
15. april 2021.

Visoki savet sudstva (VSS) usvojio je izmene i dopune svog Poslovnika radi uspostavljanja mehanizma koji će ovom telu omogućiti da direktno reaguje na slučajeve nedozvoljenog uticaja na sudstvo i sudije. Izmenama se predviđa da VSS iz reda izbornih članova odredi sudiju koji će biti nadležan da postupa u slučajevima nedozvoljenog uticaja na rad sudija i sudstva. Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za Poglavlje 23 tim povodom upozorila je da nije dovoljno unapređivati normativna akta radi formalnog ispunjavanja merila ako se suštinski ne promeni ponašanje javnih funkcionera i narodnih poslanika, koji najčešće komentarišu rad i odluke sudija i tužilaca.

Izvor: https://www.yucom.org.rs/saopstenje-radne-grupe-nkeu-za-poglavlje-23-bez-sustinske-promene-ponasanja-javnih-funkcionera-i-poslanika-nema-vladavine-prava/, https://vss.sud.rs/sites/default/files/attachments/Одлука о изменама и допунама пословника о раду Високог савета судства.pdfReforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB