Reforma
Reforma
16. decembar 2021.

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju o prinudnom radu u fabrici „Linglong” kod Zrenjanina, i ekološkim protestima u Srbiji. U rezoluciji se izražava duboka zabrinutost zbog navodno prinudnog rada, kršenja ljudskih prava i trgovine ljudima u vezi sa oko 500 državljana Vijetnamakoji rade na izgradnji kineske fabrike guma Linglong i traži od srpskih vlasti da taj slučaj pažljivo istraže i obaveste EU o zaključcima istrage. Jednaka zabrinutost izražava se i zbog sve većeg nasilja ekstremističkih i huliganskih grupa protiv mirnih ekoloških demonstracija i žali zbog „količine sile” koju je policija upotrebila protiv demonstranata. Istaknuti su i problemi vladavine prava koji se odražavaju i na oblast zaštite životne sredine, koja je deo nedavno otvorenog klaster 4 pregovaračkih pregovora, a evroposlanici su zabrinuti i zbog povećanog kineskog uticaja u Srbiji i regionu. Za rezoluciju je glasalo 586 poslanika, 53 su bila protiv, a 44 uzdržana.

Izvori: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2021-0511_EN.html,  https://www.danas.rs/vesti/drustvo/ep-usvojio-rezoluciju-o-srbiji-na-tapetu-ljudska-prava-linglong-i-rio-tinto/Tagovi: , ,
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB