Reforma
Reforma
16. jun 2015.

Vojnobezbednosna agencija je imala osam nedostataka u radu u vezi sa incidentom na Paradi ponosa krajem septembra 2014, utvrdio je Zaštitnik građana u postupku kontrole koji je sproveo po sopstvenoj inicijativi. U izveštaju se, između ostalog, navodi da je VBA nezakonito uzimala izjave i oduzimala predmete licima po nalogu ministra odbrane, te da je aktivnosti i mere prema građanima sprovodila bez saradnje sa civilnim organima vlasti, kao i da nije o svim stečenim saznanjima upoznala nadležno javno tužilaštvo.

Radi uklanjanja iznesenih nedostataka Ministarstvu odbrane upućeno je osam, a Vojnobezbednosnoj agenciji deset preporuka. Osim obuke kadrova, ombudsman je preporučio i da ga direktor VBA obavesti ako primi nezakonit nalog kojim bi se prekršila prava građana, kao i da se s njim konsultuje ukoliko sumnja u nezakonitost naloga. Nedostaci u radu i odgovarajuće preporuke upućene su i Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu odbrane.

Izvor: https://www.ombudsman.rs/attachments/4319_4319_12%20preporuka%2016062015.docReforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB