Reforma
Reforma
19. oktobar 2021.

Portal KRIK objavio je tri istraživanja načinjena na osnovu „Pandorinih papira”, međunarodnog projekta u kome je 600 novinara pretraživalo 12 miliona dokumenata procurelih iz kompanija koje nude ofšor usluge u poreskim rajevima širom sveta. Dokumenti otkrivaju da su Nikola Petrović, bivši direktor Elektromreža Srbije i Novica Tončev, ministra bez portfelja, u vreme dok su bili javni funkcioneri, bili vlasnici kompanija u ofšor zonama, a da vlasništvo nisu prijavili tadašnjoj Agenciji za borbu protiv korupcije. Novi dokumenti potvrdili su i da ministar finansija Siniša Mali nije bio samo direktor, već i vlasnik firmi koje su kupile 24 stana na bugarskom primorju. KRIK je osam godina ranija otkrio ove nekretnine tadašnjeg gradonačelnika Premijerka Ana Brnabić izjavila je da ne vidi ništa novo u papirima, da ništa nije istraženo i da, ako nije, nadležni organi treba da istraže.

Izvor: https://www.krik.rs/barka-predsednikovog-kuma-petrovic-sakrio-ofsor-firmu-i-racun-u-svajcarskoj/, https://www.krik.rs/firma-koje-se-niko-ne-seca-otkriva-veze-tonceva-i-srpskog-biznismena-iz-singapura/, https://www.krik.rs/nova-dokumenta-sa-devicanskih-ostrva-mali-je-definitivno-bio-vlasnik-24-stana/, https://rs.n1info.com/vesti/premijerka-ne-vidi-sta-je-novo-u-slucaju-mali-zamenjujemo-teze-a-djilas/Tagovi: , , ,
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB