Reforma
Reforma
20. april 2010.

Napori i postignuti rezultati Uprave carina u prethodnom periodu, prepoznati su i podržani od strane programa kontrole izvoza i bezbednosti granica (EXBS) Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koja je srpskoj carini donirala opremu vrednu oko 500.000 dolara.

Oprema, namenjena prvenstveno Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa Uprave carina podrazumeva: mobilni rendgen za pregled prtljaga koji se lako postavlja i omogućava brzu i kvalitenu kontrolu robe, kako na graničnim prelazima tako i u unutrašnjosti zemlje, 10 kompleta za otkrivanje krijumčarene robe (baster koji služi za merenje gustine materije i fiber optika koja služi za snimanje nepristupačnih delova vozila poput rezervoara), 10 inspekcijskih torbi u kojima se nalazi alat koji je neophodan za brz pregled vozila, 20 laserskih daljinomera koji se koriste za merenje dubine i dužine kamionskih prikolica ali prvenstveno kontejnere i hladnjače čime se otkrivaju pregrađei delovi odnosno tzv bunkeri, 10 digitalnih foto-kamera, 2 identifikatora radioaktivnih izotopa koji spadaju u sekundarne uređaje jer se koriste za merenje jačine i vrste radioaktivnog zračenja nakon što pejdžer utvrdi da ista postoji i jedan ručni sistem za identifikaciju hemikalija koji je vodootporan i radi po principu lasera, a ujedno detektuje narkotike i lekove kao i druga oprema.
Uprava carina učestvuje u programu kontrole izvoza i bezbednosti granica (EXBS) od juna 2005. godine. Od tada je Vlada Sjedinjenih Američkih Država Upravi carina Republike Srbije donirala opremu vrednu nekoliko miliona dolara.[1]



[1] http://www.carina.rs/cyr/Stranice/Vest.aspx?ListItemID=54



Tagovi:
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB