Reforma
Reforma
20. februar 2012.

Prvi potpredsednik vlade – zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić i ministrka pravde i policije Švajcarske Simoneta Somaruga, dogovorili su se danas u Bernu da intenziviraju aktivnosti i ojačaju saradnju u oblasti sprečavanja ilegalnih migracija i lažnih azilanata. Posle sastanka sa koleginicom Somuragom, ministar Dačić je rekao da je dogovoreno da se intenziviraju aktivnosti, kako bi  se građanima, pre svega romske nacionalnosti koji najviše dolaze u Švajcarsku, još jednom pokazalo da su šanse za dobijanje azila u ovoj zemlji veoma male, da tražioci azila ne dobijaju velike prinadležnosti, kao i da im preti mogućnost zabrane ulaska u Švajcarsku i druge zemlje Evropske unije. Ukazavši da se broj tražilaca lažnog azila u Švajcarskoj iz Srbije, za razliku od drugih zemalja Evrope, u 2011. godini u odnosu na 2010. povećao za oko 15 odsto, ministar Dačić je rekao da su šanse za dobijanje azila u Švajcarskoj veoma male i da je od 1200 zahteva pozitivno odgovoreno na svega šest. „Imajući u vidu da Švajcarska nije deo Evropske unije, ali da je deo šengenskog prostora, veoma je bitno da sprečimo da dođe do suspenzije vizne liberalizacije koja važi i za Švajcarsku“, istakao je ministar Dačić. Prema njegovim rečima, u zemljama Evropske unije u 2011. godini u odnosu na 2010. došlo je do pada broja lažnih azilanata, sa 17.000 na 10.000.
Osvrnuvši se na policijsku saradnju između Republike Srbije i Švajcarske, ministar Dačić je ukazao da je ta sardanja veoma dobra i da se bazira na nekoliko bilateralnih dokumenta koji su potpisani u prethodnih nekoliko godina.[1]Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB