Reforma
Reforma
20. septembar 2021.

Prištinske vlasti odlučile su da zabrane ulazak na Kosovo* vozilima sa srpskim registarskim tablicama, izazvavši proteste zvaničnog Beograda, ali i proteste Srba sa Kosova i blokadu zajedničkih tačaka prelaza između Srbije i Kosova. Priština je ovim korakom težila faktičkom reciprocitetu sa Srbijom koja ne dozvoljava prolaz vozilima sa tablicama koje imaju oznaku RKS (Republika Kosovo).

Sporazum dve strane o slobodi kretanja iz 2011. ukinuo je izdavanje srpskih tablica sa oznakama gradova na severu Kosova. Ipak, u četiri opštine na severu Kosova u kojima većinski živi srpsko stanovništvo, vozači su tablice i dalje vadili u Srbiji umesto kod kosovskih organa, a validnost tih tablica istekla je danas, te je Priština počela da tretira ‘km’ tablice kao nelegalne.

Izvor: https://www.bbc.com/serbian/lat/balkan-58680849Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB