Reforma
Reforma
22. oktobar 2010.

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakonika o krivičnom postupku kojima se omogućava produženje pritvora sa osam na 30 dana za krivična dela sa elementima nasilja za koja je predviđena kazna veća od pet godina zatvora.

Do sada je pritvor određivan za krivična dela za koja je zaprećena kazna od deset godina zatvora. Za izmene i dopune Zakonika glasali su poslanici vladajuće koalicije i Liberalno demokratske partije (LDP).

Amandmanima LDP koje je prihvatila Vlada Srbije precizirano je da se nova rešenja odnose na krivična dela sa elementima nasilja. Izmene i dopune zakonika, za koje je glasalo 130 poslanika, stupiće na snagu narednog dana od objavljivanja u “Službenom glasniku”, odnosno sutra za kada je i zakazan fudbalski derbi između Crvene zvezde i Partizana. U načelnoj raspravi, poslanici vladajuće koalicije ocenili su da će izmene Zakonika o krivičnom postupku omogućiti efikasnije delovanje državnih organa u borbi protiv nasilja. [1]Tagovi:
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB