Reforma
Reforma
23. avgust 2021.

U specijalnom dodatku dnevnih novina „Srpski telegraf” na osam stranica, u tekstu pod naslovom „Zapadni megafoni dobili milione”, objavljeni su podaci o sedam organizacija civilnog društva i dve fondacije. Objavljeni podaci o donatorima, koji nisu javno dostupni. Pošto je reč o transakcijama iz jula 2020. godine, kada je Uprava za sprečavanje pranja novca neosnovano od banaka zatražila podatke više desetina organizacija civilnog društva i pojedinaca (slučaj „Spisak”), ove organizacije sumnjaju da su u cilju blaćenja kritičara režima zloupotrebljeni tako prikupljeni podaci Uprave. Zbog kršenja Zakona o tajnosti podataka i Krivičnog zakonika, i to člana koji se odnosi na odavanje poslovne tajne, šest organizacija targetiranih u članku, podnelo je krivičnu prijavu protiv NN lica zaposlenog u Upravi za sprečavanje pranja novca i poslovnim bankama, kao i protiv odgovornog urednika „Srpskog telegrafa”.

Izvor: https://www.republika.rs/vesti/politika/304578/dosije-mediji-otkrivamo-zasto-tviter-zavodi-brutalnu-cenzuru-zapadni-megafoni-dobili-milione, https://www.soinfo.org/vesti/vest/25560/ocd-podneli-smo-krivicne-prijave-zbog-zloupotrebe-institucija/Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB