Reforma
Reforma
23. septembar 2021.

Kontroverzni Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučen je iz procedure nakon što je tokom javne rasprave ukazano na ozbiljne nedostatke i sumnjive namere tekstopisaca. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da je akt povučen na molbu predsednika Aleksandra Vučića i optužio je sve kritičare nacrta da rade za strane agenture i prizivaju nasilje na ulicama.

Nacrt zakona izazvao je burnu reakciju stručnih organizacija, koje navode da on sadrži brojne odredbe koje će legalizovati masovni biometrijski nadzor, ugroziti zagarantovana prava građana i njihovu bezbednost, i uprkos kozmetičkim izmenama, očuvati politički uticaj na rad policije.

Izvori: https://rs.n1info.com/vesti/vulin-na-molbu-vucica-povucen-nacrt-zakona-o-unutrasnjim-poslovima/, https://bezbednost.org/nacrt-zakona-o-unutrasnjim-poslovima-otvara-prostor-za-zloupotrebu-policije/Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB