Reforma
Reforma
24. septembar 2021.

Počela je javna rasprava o predlogu novog Zakona o spoljnim poslovima. Iz teksta Predloga primetno je da je cilj osnaživanje diskrecionih ovlašćenja izvršne vlasti, pre svega predsednika i ministra spoljnih poslova, dok bi se mehanizmi i procedure demokratske kontrole sveli na simboličke. Uloga predsednika u formulisanju i sprovođenju spoljne politike formalizuje se mimo Ustavnom predviđenih nadležnosti. Ministru spoljnih poslova je potvrđeno pravo da mimo konkursa zapošljava diplomate i državne službenike. Uvodi se funkcija diplomatskog nadzornika sa širokim ovlašćenjima za unutrašnji nadzor nad diplomatskim predstavništvima i konzulatima, čime se u velikoj meri umanjuje prostor za autonomnost u radu diplomatskih predstavnika, zaključuju u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku.

Izvor: https://www.mfa.gov.rs/sites/default/files/dokuments/2021/10/Nacrt%20zakona%20o%20%20spoljnim%20%20poslovima.pdf, https://bezbednost.org/nacrt-zakona-o-spoljnim-poslovima-jaca-moc-predsednika-a-od-diplomatije-pravi-tajnu-sluzbu/Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB