Reforma
Reforma
25. juni 2018.

U Mišljenju o predloženim izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, Venecijanska komisija je ukazala na bitne nedostatke koje treba prevazići u daljem procesu izrade ustavnih amandmana. Komisija je posebno ukazala na manjkavosti predloženih rešenja o formiranju sastava Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, budući da predviđeni sistem izbora može da dovede do preteranog uticaja vladajuće skupštinske većine na rad ovih tela, a time i na gubitak kredibiliteta i poverenja javnosti u sistem. Dodatno, Venecijanska komisija je upozorila i na neadekvatne uslove za odvijajanje javne rasprave o izmenama Ustava.

Izvor: https://www.mpravde.gov.rs/files/Misljenje%20Venecijanske%20komisije_prevod%20srpski.pdf,

https://www.krik.rs/ministarstvo-pravde-i-strucna-javnost-razlicito-tumace-misljenje-venecijanske-komisije/Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB