Reforma
Reforma
27. novembar 2021.

Jednočasovnom blokadom saobraćajnica i mostova širom Srbije održani su ekološki protesti sa zahtevom da se povuku izmene Zakona o eksproprijaciji i Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Dva zakona sa spornim odredbama usvojena su prethodnih dana u Narodnoj skupštini po hitnom postupku, ali ih još nije potpisao predsednik Republike, što je uslov da stupe na snagu. Organizatori protesta „Kreni-Promeni” smatraju da se iza ovih zakonskih rešenja kriju planovi Vlade Srbije da omogući eksploataciju litijuma u zapadnoj Srbiji, uz potencijalno ogromne ekološke probleme.  

Postupanje policijskih službenika na protestima bilo je problematično, jer su prekomerno upotrebili silu prema pojedinim demonstrantima u Beogradu i nisu reagovali kad su se sukobili demonstranti i pristalice aktuelne vlasti u Šapcu. Zbog blokiranja saobraćaja tokom protesta više demonstranata dobilo je prekršajne prijave.

Izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija-blokada-zakon-referendum-eksproprijacija/31582611.html, https://preugovor.org/Brze-reakcije/1700/Sloboda-okupljanja-na-udaru-problematicno.shtmlReforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB