Reforma
Reforma
28. decembar 2010.

Uprava carina doprinela je budžetu Republike Srbije u 2010. godini sa ukupno oko 285 milijardi dinara kroz naplatu na ime carinskih dažbina i poreza na dodatu vrednost iz uvoza, čime je u potpunosti ispunjen godišnji plan, a što predstavlja povećanje od 14,5 odsto u odnosu na isti period 2009. godine.
Pored toga, u 2010. godini, između ostalog, zaplenjeno je preko 200 kilograma različitih narkotika, a još bolji rezultati u borbi protiv svih vrsta krijumčara očekuju se već od januara, kada stiže prvih pet od 11 najsavremenijih skenera za kontrolu robe. Od 2010. godine primenjuje se novi Carinski zakon, a ostvaren je i veliki napredak u reformama i modernizaciji srpske carine, koji su izrazito pozitivno ocenili Evropska komisija i Svetska carinska organizacija (SCO).
Tokom 2010. godine Uprava carina doprinela je nastavku ispunjavanja obaveza Srbije iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), usaglašavanjem carinske legislative sa zakonodavstvom Evropske unije, primenom analize rizika, integrisanim upravljanjem granicom, naknadnim kontrolama i izgradnjom partnerskih odnosa sa poslovnom zajednicom. U infrastrukturne projekte – rekonstrukciju graničnih prelaza i carinarnica uloženo je preko 700 miliona dinara. Ovim projektom obezbediće se odgovarajući uslovi za rad carinskih i drugih službi, uz značajno ubrzanje prometa putnika i robe. Uprava carina je posebnu pažnju poklonila unapređenju informacionih tehnologija pokretanjem potpuno novog veb portala www.carina.rs, sa ciljem da se unapredi mogućnost neposredne interakcije sa građanima i preduzećima, kako bi se sarađivalo brže, efikasnije i transparentnije.[1]Tagovi:
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB