Reforma
Reforma
28. februar 2020.

Vlada Srbije donela je uredbu o većim ovlašćenjima Vojne policije, po kojoj oni mogu primenjivati mere prema civilima u obavljanju poslova obezbeđenja ličnosti i protivterorističke zaštite van Ministarstva odbrane i Vojske, po odluci ministra. Vojna policija može da primenjuje mere prema civilima kada procene da su ih zatekli na mestu izvršenja službene radnje ili kada tokom izvršenja službene radnje ometaju ili sprečavaju ovlašćeno službeno lice. Mere se primenjuju i kada obavljaju poslove obezbeđenja vojnih objekata, određenih ličnosti, naoružanja ili regulisanja i kontrole vojnog putnog saobraćaja.

Ova uredba je na detaljniji način uredila ovlašćenja Vojne policije u postupanju prema civilima koje je omogućeno zakonskim izmenama iz 2018. godine.

Izvor: https://zarobljavanje.bezbednost.org/izmene-zakona-koje-su-dale-veca-diskreciona-ovlascenja-ministru/Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB