Reforma
Reforma
29. april 2021.

Prvo javno slušanje o promenama Ustava održano je u Narodnoj skupštini, uz učešće predstavnika Ustavnog suda, strukovnih udruženja, nezavisnih državnih organa, i prisustvo međunarodnih organizacija i ambasadora članica EU, SAD i Kanade. Struka je kritikovala skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, koji je organizovao skup, zbog toga što nije pozvao druge aktere koji su dali doprinos formulisanju novih ustavnih rešenja, poput profesora ustavnog prava, članova dosadašnjeg sastava Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT), kao i organizacija civilnog društva. Mnogi od pozvanih nisu došli ili nisu uzeli reč, a kritikovan je i kratak rok pozivanja i ukupno vreme za izlaganje. Učesnicima nije bilo jasno o čemu se tačno raspravlja u tom trenutku, s obzirom da tek u narednom koraku treba da se sačine konkretni amandmani.

Izvori: https://otvoreniparlament.rs/javno-slusanje/23, https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/slusanje-ustava-bez-vrha-struke-i-nauke/Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB