Reforma
Reforma
3. jun 2011.

Centar za demokratske studije (CDS) i Carinska agencija organizovali su međunarodnu konferenciju „Borba protiv krijumčarenja cigareta na Balkanu“ od 2.-3. juna, 2011. u hotelu Šeraton u Sofiji. Naa konferenciji su učestvovali Zamenik Premijera i Ministar finansija, gospodin Simeon Diankov, zvaničnici iz Ministarstava finansija i unutrašnjih poslova, zajedno sa generalnim direktorima i visokim zvaničnicima iz uprave carina Bugarske, Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i Rumunije, i predstavnici kancelarija kompanije Japan tobako internešenal (Japan Tobacco International) u Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj, Makedoniji, Srbiji i Rumuniji, predstavnici OLAF-a i Generalnog direktorata EK „Oporezivanje i carinska unija“, predstavnici kompanija za proizvodnju cigareta Britiš amerikan tobako (British American Tobacco), Filip Moris internešenal (Philip Morris International), Bulgartabak holding (Bulgartabac Holding) i Imperial tobako (Imperial Tobacco).
Konferenciju je zvanično otvorio Dr Ognian Šentov, Predsednik Upravnog odbora Centra za demokratske studije. U svom uvodnom govoru, Dr Šentov je naveo da su potrebne zajedničke akcije kako bi se borilo protiv sive ekonomije. Povećanje akciza na cigarete dovelo je do veće potražnje na nelegalnim tržištima duvana, čime je prouzrokovano i povećanje u švercu cigareta. CDS-ov godišnji indeks sive ekonomije za 2010. godinu pokazuje da je 2009. došlo do smanjenja nezakonite trgovine cigaretama. Tokom 2010. zabeleženo je povećanje nezakonite trgovine cigaretama mada je to bilo propraćeno i povećanjem u količini zaplenjenih švercovanih proizvoda od duvana. Policija i upravne mere treba da dobiju podršku putem zdravog upravljanja politikom akciza.[1]Tagovi:
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB