Reforma
Reforma
3. novembar 2021.

Narodna skupština usvojila je novi Zakon o Zaštitniku građana i dugo očekivane izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Novim zakonskim rešenjima produžen je mandat Zaštitnika građana na osam godina i detaljnije je uređen postupak njegovog izbora, iako stručnjaci ocenjuju da suštinski problemi jemčenja nezavisnosti ove institucije time neće biti rešeni. Kandidat za Zaštitnika građana više ne mora da bude pravnik, a do izbora na funkciju može da bude član političke stranke. Ombudsman će ubuduće obavljati poslove nacionalnog nezavisnog mehanizma za praćenje sprovođenja Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom i nacionalnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima.

Izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja sadrže norme koje sužavaju pravo na pristup informacijama, što nije u skladu sa Ustavom Srbije. Umesto ranijih pet osnova za ograničenje prava, sada će ih biti sedam, a proširen je i spisak organa protiv kojih nije moguće izjaviti žalbu Povereniku. Promene nabolje odnose se na proširenje kruga organa vlasti, na koje se Zakon primenjuje, kao i na potpuno ukidanje mogućnosti da se pravo na pristup informaciji uskrati zbog navodne „zloupotrebe prava”. Preciziran je i postupak izbora Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Izvori: https://www.euronews.rs/srbija/politika/23672/skupstina-usvojila-izmene-zakona-o-zastitniku-gradana-i-zakona-o-slobodnom-pristupu-informacijama/vest, https://pescanik.net/zakon-o-slobodnom-pristupu-informacijama-sta-je-poboljsano-a-koji-problemi-nisu-reseni/, https://www.preugovor.org/Tekstovi/1670/Predlog-zakona-o-Zastitniku-gradjana-nece.shtmlReforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB