Reforma
Reforma
30-31. avgust 2022.

Poslanici Evropskog parlamenta uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić pozivajući vlasti da omoguće održavanje zakazanog Europrajda za septembar u Beogradu. Oni ističu sa je Parada ponosa „mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja“. Poslanici smatraju da potpuna zabrana Parade ponosa nije pravo rešenje i da je potrebno angažovanje dovoljno organa za sprovođenje zakona kako bi se osigurala bezbednost skupa i pokrenuo dijalog sa Delegacijom EU i organizatorima manifestacije kako bi se došlo do odgovarajućeg rešenja.

Evroposlanica Teri Rajndke ističe da se Evroprajd planira godinama unapred i da su „vrlo zabrinuti“ zbog izjave predsednika Vučića da će odluka o neodržavanja Evroprajda biti poštovana. Ona takođe navodi da bi ovo moglo da ima negativne posledice po evrointegracije Srbije.

Izvor: https://europeanwesternbalkans.rs/pismo-poslanika-ep-vlastima-u-srbiji-potpuna-zabrana-europrajda-nije-pravo-resenje/Tagovi: ,
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB