Reforma
Reforma
30. avgust 2021.

Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima. Ovaj propis nije bio predviđen planom rada Vlade za 2021. godinu, niti su o javnoj raspravi adekvatno obaveštene zainteresovane strane, uključujući i organizacije civilnog društva. Nacrt je izazvao burnu reakciju stručnih organizacija, koje navode da on sadrži brojne odredbe koje će ugroziti zagarantovana prava građana i njihovu bezbednost, i uprkos kozmetičkim izmenama, očuvati politički uticaj na rad policije. Naročito zabrinjavaju odredbe u Nacrtu koji se legalizuje masovni biometrijski nadzor u Srbiji.

Izvori: https://javnerasprave.euprava.gov.rs/javna-rasprava/298, https://bezbednost.org/nacrt-zakona-o-unutrasnjim-poslovima-otvara-prostor-za-zloupotrebu-policije/, https://www.sharefoundation.info/sr/protiv-legalizacije-masovnog-biometrijskog-nadzora/Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB