Reforma
Reforma
30. septembar 2021.

Posle dvonedeljne krize izazvane zabranom ulaska na Kosovo* vozilima sa srpskim registarskim tablicama, uz posredovanje EU nađeno je novo-staro rešenje da se koriste nalepnice kojima bi bili prelepljeni simboli sporni za obe strane, što bi donekle ubrzalo i pojednostavilo proceduru prolaska kroz zajedničke tačke prelaza za građane, uz rok od šest meseci da se nađe trajnije rešenje. Prema objavljenom sporazumu, specijalne snage kosovske policije koje su raspoređene na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak ċe se povuči simultano sa povlačenjem blokada, a umesto njih na dve nedelje biće raspoređene trupe KFOR-a.

U prethodne dve nedelje, nakon dolaska novih jedinica kosovske policije na sever Kosova i sukoba sa lokalnim Srbima, Beograd je tražio reakcije KFOR-a i snaga NATO. Pri tome, podignuta je i borbena gotovost jedinica vojske dislociranih u blizini Kosova, dok su na prelazu Jarinje, uz ministra odbrane Srbije, u jednom trenutku bili prisutni i ruski ambasador i izaslanik odbrane.

Izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija-kosovo-brisel-sever-kriza/31485447.html, https://www.danas.rs/bbc-news-serbian/kosovo-srbija-i-tablice-pregovori-beograda-i-pristine-u-briselu-ipak-jos-nema-dogovora/, https://kossev.info/harcenko-na-jarinju-vesti-o-srpskim-avionima-nad-jarinjem-glavne-za-kosovske-medije-i-deo-srpskih/  Tagovi: , , , ,
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB