Reforma
Reforma
5. septembar 2021.

Na Cetinju je ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije. Crkveni obred praćen je zategnutim odnosima Srbije i Crne Gore i mnogobrojnim incidentima koji su rezultirali desetinama povređenih, uz angažovanje jakih policijskih snaga. Demonstranti su blokirali i prilaze gradu iz pravca Podgorice i Budve. Proteste protiv ustoličenja Joanikija na Cetinju organizovale su crnogorske nacionalne organizacije i pokreti. Oni smatraju da to predstavlja srpsku “okupaciju”, klerikalizaciju društva i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani „srpski svet” (koncept objedinjavanja Srba sa prostora raznih država sa Srbijom). Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije, koji se u više navrata zalagao za stvaranje „srpskog sveta”, ponovio je svoje stavove nakon incidenata na Cetinju.

Izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/crna-gora-cetinje-ustolicenje-joanikije/31443603.html, https://balkans.aljazeera.net/news/balkan/2021/9/6/vulin-zadatak-ove-generacije-politicara-je-da-stvori-srpski-svet Tagovi: ,
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB