Reforma
Reforma
7. april 2011.

U četvrtak 7. aprila 2011. godine, Uprava carina Republike Srbije je u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Beogradu, organizovala konferenciju za novinare povodom završetka projekta „Izgradnja administrativnih kapaciteta carinske službe za punu implementaciju zajedničkog tranzita Evropske unije“.

Tom prilikom prisutnima su se obratili: Idrija Hadžibegović, pomoćnik direktora u Sektoru za carinsko poslovanje i međunarodnu saradnju, Zoran Ružić, pomoćnik direktora u Sektoru za informacione tehnologije, Georgios Papajanis, rukovodilac za realizaciju programa u ekonomskom odeljenju Delegacije Evropske unije u Beogradu, Savas Kasapis, rukovodilac Konzorcijuma konsultantskih kompanija i Tina Rolf, tim lider projekta.

Cilj projekta je bio da pripremi Upravu carina za punu implementaciju zajedničkog tranzita i Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS), koji su neophodan uslov za priključenje Srbije EU. Ovaj projekat je finansiran iz predpristupnih fondova Evropske unije IPA 2007.

Uprava carina je u potpunosti posvećena realizaciji politike Vlade Republike Srbije čije je glavno strateško opredeljenje pristupanje Evropskoj uniji i smanjenje troškova domaćoj privredi. U saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Beogradu, Uprava carina je realizovala projekat „Izgradnja administrativnih kapaciteta carinske službe za punu implementaciju zajedničkog tranzita Evropske unije

Zadatak projekta je bio usaglašavanje domaćih propisa i carinskih procedura sa propisima, standardima i procedurama Evropske unije i zemalja članica i uključenje u mrežu od 31 zemlje (27 zemalja članica EU i 4 zemlje članice EFTA) koje putem razmene roba omogućuju nacionalnim ekonomijama efikasno poslovanje i nastup na međunarodnom tržištu.

Na ovaj način, bespapirnim poslovanjem i bez zaustavljanja teretnih prevoznih sredstava na granicama zemalja članica Evropske unije i zemalja članica Konvencije o zajedničkom tranzitu omogućiće se mnogo brži i ekonomičniji promet roba.

Projekat je uspešno realizovan, što je ocenjeno od Delegacije Evropske unije u Beogradu, kao i od rukovodstva Uprave carina, pa će se započeti posao nastaviti implementacijom NCTS kroz novi projekat finansiran iz IPA 2011.[1]Tagovi:
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB