Reforma
Reforma
8. decembar 2021.

Na vanrednoj konferenciji za novinare predsednik Republike Aleksandar Vučić najavio je ispunjenje zahteva ekoloških protesta koji se dve subote zaredom održavaju širom Srbije. Vlada je, mimo ovlašćenja i procedura predviđenih Ustavom, najavila da će iz procedure povući Zakon (o eksproprijaciji), koji je Skupština već usvojila, što se kasnije pravdalo tehničkom greškom u komunikaciji sa medijima.

Tek na večernjoj sednici Vlada je povukla Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Aleksandar Vučić, a predložila je i izmene četiri sporna člana Zakona o referendumu. To su bila dva glavna zahteva ekoloških organizacija i pokreta, koji smatraju da ti propisi otvaraju put da međunarodna kompanija Rio Tinto otvori rudnik litijum u zapadnoj Srbiji, što, kažu, može da ugrozi životnu sredinu ne samo tog područja već čitavog sliva reka Save i Dunava.

https://www.srbija.gov.rs/vest/596968/vlada-povukla-iz-skupstinske-procedure-zakon-o-eksproprijaciji.php, https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-59582104, https://www.istinomer.rs/izjava/ne-moze-vlada-da-povuce-zakon-koji-je-usvojila-skupstina/  Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB