Reforma
Reforma
8. decembar 2022.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je novi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, nakon što je, usled kritika organizacija civilnog društva, prethodni nacrt povučen septembra 2021. godine. Uz ovaj Nacrt, još pet zakona iz oblasti unutrašnjih poslova, stavljeno je na javnu raspravu. Planirano je da javna rasprava za Nacrt zakona o unutrašnjim poslova traje do 31. decembra, i da se u okviru nje održe tri okrugla stola. Stručnjaci tvrde da su kozmetičke promene zakonskih normi u odnosu na prethodni nacrt . Njegovim odredbama ugrožena su prava građana, nije ograničen politički uticaj na rad policije, a samim tim nije obezbeđena operativna samostalnost policije. Ministru unutrašnjih poslova, kao političkoj ličnosti, data su veća diskreciona ovlašćenja u odnosu na direktora policije. Najkritičnije odredbe bile su u vezi legalizacije masovnog biometrijskog nadzora, koristeći softver za prepoznavanje lica, na javnim površinama.

Izvor: https://www.otvorenavratapravosudja.rs/teme/ostalo/novi-nacrt-zakona-o-unutrasnjim-poslovima-produbljuje-politizaciju-policije

https://www.preugovor.org/Brze-reakcije/1783/Povucipotegni-Sta-je-sporno-u-novom-Nacrtu.shtml

Tagovi: zakoni, ljudska pravaReforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB