Reforma
Reforma
8. oktobar 2021.

Novi Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini otežava realizovanje slobode okupljanja u suprotnosti sa međunarodnim standardima, upozorile su organizacije civilnog društva okupljene oko platforme „Tri slobode”. Zakon predviđa rok od 20 dana da se jedinici lokalne samouprave prijavi okupljanje koje može „dovesti do prekoračenja graničnih vrednosti indikatora buke”, što je znatno duže od petodnevnog roka, koji propisuje Zakon o javnom okupljanju za prijavu skupa policiji. Kada je reč o ovakvim okupljanjima, organizator prvo mora da od opštine pribavi akt o merama zvučne zaštite, kojim zatim prijavljuje skup policiji. Postavljanjem dodatnih uslova u bočnim propisima otežava se uživanje slobode okupljanja na štetu aktivista, branitelja ljudskih prava i udruženja građana, ocenile su organizacije u saopštenju.

Izvor: https://www.gradjanske.org/predlog-zakona-o-zastiti-od-buke-u-zivotnoj-sredini-nije-u-skladu-sa-zakonom-o-javnomokupljanju/Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB