Reforma
Reforma
9. februar 2021.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog započelo je javne konsultacije o Polaznim osnovama za izradu Nacrta zakona o istopolnim zajednicama, time načinivši prvi korak ka legalizaciji istopolnih partnerstava. Konsultacije sa svim zainteresovanim stranama trajaće do 20. februara, a najave su da bi zakon trebalo da bude usvojen u Narodnoj skupštini već do leta. Prema navodima Ministarstva, cilj je da se u Srbiji što pre steknu uslovi da lezbejke, gejevi, biseksualne, trans i interseks osobe (LGBTI osobe) mogu neometano da planiraju i organizuju sopstveni porodični život.

Organizacije koje se bave pravima LGBTI osoba loše su ocenile Polazne osnove, u kojima su se promakle i tehničke i materijalne greške, a predviđeni nivo prava je snižen u odnosu na Model zakona prethodno izrađen u okviru civilnog društva.

Izvor: https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/170221/170221-vest10.html, https://pescanik.net/politika-srednjeg-prsta/Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB