Reforma

Šta je finansijska transparentnost?

linija

Finansijska transparentnost se u sektoru bezbednosti postiže tako što institucije usvajaju određene standarde i prakse koje njihove načine upravljanja finansijama čine javnim.

U ovom kontekstu transparentnost budžeta na prvom mestu znači obavezu države da javnost upozna sa vrstom i veličinom budžetskih prihoda i rashoda. Takođe, država je dužna da građanima budžet objasni, kako bi razumeli njegove ključne stavke. Primenjeno na sektor bezbednosti, ovim se načelom zahteva da institucije u što većoj meri učine javnim svoje prihode i rashode.

Budući važan deo upravljanja javnim finansijama, transparentnost javnih nabavki znači da institucije u sektoru bezbednosti poštuju Zakonom propisanu proceduru kada nabavljaju dobra i usluge, kao i da su građanima dostupne informacije o tome šta je nabavljeno i koliko je novca na to potrošeno.

Hronologija
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB