Reforma
Reforma
1. septembar 2021.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, rešavajući po žalbi organizacije Transparentnost Srbija, poništio je rešenjekojim je Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) odbio da dostavi podatke o vrednosti sprovedenih nabavki radi suzbijanja pandemije. Poverenik je, takođe, naložio RFZO da utvrdi da preispita svoju odluku i obrazloži kakve bi štetne posledice mogle nastupiti obelodanjivanjem traženih informacija. Međutim, RFZO je promptno ponovo odbio zahtev, a da pri tome nije proverio da li je i dalje neophodno čuvati poverljivost dokumenata.

Vlada je ranije sve nabavke vezane za pandemiju COVID-19 proglasila tajnim, bez obzira na činjenicu da ni prethodni (2012), ni aktuelni Zakon o javnim nabavkama (2019) ne daju mogućnost da se to učini kada su u pitanju medicinske nabavke.

Izvor: https://www.preugovor.org/Alarm-izvestaji/1641/Izvestaj-koalicije-prEUgovor-o-napretku-Srbije-u.shtmlReforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB