Reforma
Reforma
11. februar 2021.

Narodna skupština je usvojila autentično tumačenje definicije ko se smatra „javnim funkcionerom”u novom Zakonu o sprečavanje korupcije, čime je značajno sužen opseg primene ovog zakona, bez pruženog objašnjenja i kršenjem skupštinske procedure. Pošto autentično tumačenje deluje retroaktivno, smatra se da funkcioneri koji su isključeni ovim tumačenjem nisu imali to svojstvo počev od 1. septembra 2020. godine kada je zakon stupio na snagu.

Na osnovu prvobitnog predloga ovog ‘tumačenja’, koje je u međuvremenu korigovano, nijedna zabrana, obaveza ili ograničenje iz zakona ne bi se odnosili na nekoliko hiljada funkcionera, uključujući u to i one koji obavljaju neke od ključnih funkcija u državi –  sudije i zamenici javnih tužilaca, koje su izabrali Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, te generalni sekretar predsednika Republike, kao i druga lica koje je imenovao predsednik Republike, uključujući u to i pet sudija Ustavnog suda.

Umesto što zakonodavni organ usvajanjem autentičnih tumačenja sa retroaktivnim dejstvom podriva sudstvo i urušava pravnu sigurnost, trebalo bi da donosi jasne, primenjive i usaglašene zakone, kritikuju iz pravosuđa. Izvor: http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/ostala_akta/2021/RS6-21%20-%20lat..pdf, https://transparentnost.org.rs/index.php/sr/aktivnosti-2/saoptenja/11879, https://www.transparentnost.org.rs/index.php/sr/aktivnosti-2/pod-lupom/11884-sudije-i-tuzioci-na-mala-vrata-prestaju-da-budu-javni-funkcioneriReforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB