Reforma
Reforma
13. decembar 2021.

Nakon burne reakcije javnosti Vlada Srbije hitno je povukla Uredbu o oblastima naučnih i drugih istraživanja od značaja za odbranu zemlje i o načinu i postupku za izdavanje odobrenja za vršenje tih istraživanja zajedno sa stranim licima ili za potrebe stranih lica, a koju je usvojila četiri dana ranije. Stručnjaci ocenjuju da je reč o ponovljenom pokušaju da se sva istraživačka delatnost koja se po nejasnim kriterijumima može smatrati da je “od značaja za odbranu” stavi pod kontrolu i nadzor Ministarstva odbrane. Nacrt slične uredbe prethodno je objavljen i povučen 2017. godine.

Uredba se odnosi samo na istraživanja u kojima učestvuju lica koja nemaju državljanstvo Srbije ili koja finansiraju strana pravna lica, uključujući i ogranke stranih firmi i međunarodne vladine i nevladine organizacije, koje su glavni donatori srpskom civilnom društvu. Za takva istraživanja neophodno je prikupiti svu dokumentaciju, izvršiti procenu uticaja i značaja za odbranu zemlje i tražiti odobrenje od Ministarstva odbrane, koje potom ima 60 dana da o tome odluči, stajalo je u uredbi.

Izvor: https://euractiv.rs/2-srbija-i-eu/115-analize-i-stavovi/16894-brzopotezno-povlaenje-uredbe-o-istraivanjima-od-znaaja-za-odbranu, https://bezbednost.org/ukidanje-uredbe-kojom-se-onemogucavaju-istrazivanja-u-oblasti-odbrane-je-slika-stanja-demokratije-u-srbiji/Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB