Reforma
Reforma
13. septembar 2011.

Dvodnevni međunarodni simpozijum o sprovođenju prava intelektualne svojine u organizaciji Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, Zavoda za patente i žigove Sjedinjenih Američkih Država i Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, održan je 6. i 7. septembra 2011. godine u hotelu Zira u Beogradu.

Prvog dana skupa prisutnima su se obratili direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, Branka Totić, Haike Folgast (Heike Wollgast), predstavnica Svetske organizacije za intelektualnu svojinu i predstavnik Zavoda za patente i žigove Sjedinjenih Američkih Država, Kevin Rozenbaum (Kevin Rosenbaum).

Pored predstavnika organizatora koji su simpozijum otvorili, skupu su prisustvovali predstavnici mnogih inostranih zemalja, kao i predstavnici svih ključnih institucija u Srbiji koji se bave sprovođenjem prava intelektualne svojine (Tržišna inspekcija, MUP, sudovi i Uprava carina ).

Upravu carina Republike Srbije predstavljali su carinski inspektori Odeljenja za zaštitu intelektualne svojine, Vesna Lazić i Natalija Stamenov.

Tokom diskusije izneta je potreba da se u postupku prepoznavanja krivotvorene robe, lični pregled robe zameni korišćenjem digitalnih slika, zatim da se koristi onlajn baza podataka Svetske carinske organizacije (WCO), poznate kao IPM – Interface Public-Members, koja treba da omogući carinskim službenicima podatke o proizvodima nosilaca prava u cilju prepoznavanja krivotvorene i originalne robe.

Posebno je apostrofirana novina u našem zakonodavstvu, koja se odnosi na mogućnost uništenja krivotvorene robe, bez potrebe da se prethodno utvrdi da je pravo intelektualne svojine povređeno, i to pod tačno utvrđenim uslovima, čime se naša zemlja priključila zemljama koje su prihvatile mogućnost „pojednostavljenog postupka“, poznatog u zemljama EU kao pojam „simplified proceedings“.[1]Tagovi:
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB