Reforma
Reforma
21. februar 2020.

Odbor za kontrolu službi bezbednosti na 36. sednici razmatrao je i jednoglasno usvojio Izveštaj Generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane o izvršenom vanrednom nadzoru u Vojnobezbednosnoj agenciji nad zakonitošću primene posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka. Zahtev za vanredni nadzor je pokrenut zbog reakcije ministra odbrane Aleksandra Vulina na neobjavljen autorski tekst Dragana Šutanovca za Nedeljnik, međutim pošto taj tekst nije bio dostupan javnosti došlo je do sumnje da je ministar Vulin imao nelegalan pristup sadržaju elektronskih prepiski između Šutanovca i urednika Nedeljnika u kojima se nalazio pomenuti tekst. Postupajući po zahtevu Odbora Generalni inspektor službi izvršio je vanredni nadzor nad VBA u primeni svih postupaka i mera za prikupljanje tajnih podataka. Članovi Odbora, metodom slučajnog uzorka, ostvarili su neposredan uvid u dokumentaciju u okončanim predmetima i ustanovili da pripadnici VBA postupaju profesionalno, u skladu sa zakonom propisanim procedurama i da u nadziranim slučajevima nije bilo nepravilnosti.

Izvor: http://www.parlament.gov.rs/36._sednica_Odbora_za_kontrolu_slu%C5%BEbi_bezbednosti.38746.941.htmlReforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB