Reforma
Reforma
23. septembar 2021.

Izmene i dopune Kodeksa ponašanja narodnih poslanika usvojene su u Narodnoj skupštini, opet po hitnom postupku. Predlog je plenumu dostavio Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja samo osam dana ranije. Nije organizovano javno slušanje ili neki drugi vid konsultacija sa javnošću, niti su se o njemu izjašnjavali drugi odbori Narodne skupštine. Dopunama Kodeksa uređuje se sastav i način izbora Komisije za etiku. Predviđeni sastav ove komisije obezbediće da u njoj većinu čine stručnjaci za etička pitanja (generalno), dok angažovanje zaposlenih u Službi Narodne skupštine u svojstvu članova ovog tela nije primereno.

Narodna skupština usvojila je i izmene novog Zakona o sprečavanju korupcije. Najbitniju novinu predstavlja uvođenje izričite obaveze, po kojoj javni funkcioneri moraju prijaviti „gotov novac, digitalnu imovinu i dragocenosti, kao i drugu pokretnu imovinu čija vrednost prelazi 5.000 evra”.

Izvor: https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/4523306/skupstina-srbije-kodeks-poslanici.html, https://bit.ly/3b4UUxp, http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/zakoni/2021/1537-21%20lat..pdf  Tagovi: ,
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB