Reforma
Reforma
24. decembar 2020.

Dugo očekivani Kodeks ponašanja narodnih poslanika usvojen je po hitnom postupku, samo nedelju dana nakon objavljivanja njegovog nacrta. Inicijativa za izradu ovakvog akta stara je deset godina. Novina u odnosu na dosadašnje zakonske obaveze poslanika su obaveza pružanja razloga za svoje postupke, odgovaranja na pitanja građana i medija, i obelodanjivanja privatnih interesa, koje bi poslanici mogli da imaju u odnosu na odluke Skupštine. O potencijalnim kršenjima Kodeksa odlučuje Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, čiji članovi bi u takvim postupcima mogli da se nađu u sukobu interesa. Nezavisna Etička komisija, čije je osnivanje takođe predviđeno Kodeksom, ali bez rokova, imala bi tek savetodavnu i obrazovnu ulogu.

Izbor: https://www.slobodnaevropa.org/a/31017259.html, http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/ostala_akta/2020/RS69-20.pdfTagovi:
Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB