Reforma
Reforma
24. novembar 2021.

U novom hitnom mišljenju Venecijanske komisije o revidiranim ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa u Srbiji, navodi se da je većina ranijih preporuka ispunjena, ali da rizici od politizacije pravosudnih saveta nisu sasvim uklonjeni. Rizici su najprimetniji u sastavu Visokog saveta tužilaca, u kojem su 5 od 11 članova tužioci koje bira struka, iako je preporučeno da oni čine većinu članova, kao i u sastavu Komisije koja bira istaknute pravnike u pravosudne savete ako dođe do blokade u Skupštini. Neke preporuke Venecijanske komisije, npr. o budžetskoj autonomiji pravosudnih saveta, ostavljene su za zakonske izmene umesto da budu Ustavom zajemčene.

Ovo je treći put da se Venecijanska komisija izjašnjava o različitim verzijama ustavnih amandmana, a samo jednom joj je dostavljen i ustavni zakon.

Izvori: https://www.venice.coe.int/webforms/documents/?pdf=CDL-PI(2021)019rev-e, https://euractiv.rs/2-srbija-i-eu/102-vesti/16818-venecijanska-komisija-revidirani-ustavni-amandmani-ispunjavaju-veinu-preporuka  Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB